Den efter-Himmelske graviditet

Barnets fødsel markerer overgangen fra den før-Himmelske til den efter-Himmelske graviditet og er begyndelsen på en ny Træ-fase - barnets forår på jorden (se Graviditetens 5 Årstider).

I den gamle østasiatiske forståelse ses du og dit barn som én organisme fra undfangelsen, gennem graviditetens 9 måneder og indtil barnet er ca. 9 måneder gammelt. Sammen kaldes mor og barn 'den fire-øjede'.

En parallel finder vi i den vestlige udviklingspsykologi (Mahler). Her taler man om den tidlige symbiose mellem mor og barn, som varer op til 8 måneder. Det er afgørende vigtigt for barnets udvikling af basal tillid og dermed den fortsatte harmoniske udvikling, at denne symbiose forløber positivt.

Den efter-Himmelske graviditet varer nøjagtig så længe, som den før-Himmelske og  gennemgår også de 5 faser, Træ, Ild, Jord, Metal og Vand.

Et spejlbillede

Man kan se den efter-Himmelske graviditet som et spejlbillede af den før-Himmelske. Det betyder, at problematikker, som du har gennemlevet i den før-Himmelske graviditet, tit spejles i symptomer hos barnet på samme tidspunkt i den efter-Himmelske. Hvis du feks. har meget kvalme i din 9.-10. graviditetsuge (den før-Himmelske Træ-fase), vil dit barn måske opleve uro og mavekneb, når det er 9-10 uger gammelt (den efter-Himmelske Træ-fase).

Da I er én organisme, er din forståelse af denne sammenhæng også barnets forståelse. Ofte kan forståelsen være nok til at berolige jer begge og hjælpe jer gennem den svære periode. Er der brug for mere hjælp kan man eventuelt give akupunktur til dig for at hjælpe barnet eller man kan give give barnet blid akupressur.

Opmærksomhed på de tidspunkter af den efter-Himmelske graviditet, hvor det kan forventes, at dit barn reagerer, kan være med til at lette generne.

 

Den Gyldne Måned

At være gravid og føde et barn er en meget stor opgave for din krop, din sjæl og dit energisystem.

I de fleste kulturer, også den danske, har der været tradition for at anerkende dette store stykke arbejde og en forståelse for, at det tager tid at komme sig og samle kræfter bagefter. For ikke så mange år siden var vi klar over, at det er nødvendigt med en restitutionsperiode og rigtig megen støtte efter fødsen. Begrebet at ’ligge i barselseng’ og modtage mad fra naboerne i en såkaldt ’barselpotte’ i tiden efter fødslen, og anbefalingen om at ligge i 14 dage med samlede ben efter, at man har født, er udtryk for dette.

De første 41 dage efter fødslen kaldes i den østasiatiske tradition ’Den Gyldne Måned’.

I denne periode skal den nybagte mor restituere efter graviditet og fødsel og opbygge ressourcer til at være en god mor. Det indebærer traditionelt, at mor og/eller svigermor flytter ind hos den nye familie og overtager husholdningen, skifter og bader barnet samt passer, plejer og yder moderlig omsorg for den nybagte mor.

Ligge i sengen i 41 dage

Den nybagte mor skal udelukkende hvile, amme og være med sit barn. Hun får serveret god, nærende mad og modtager massage, akupunktur, moxa-behandling og urtemedicin. Den nybagte mor er ekstra sårbar og modtagelig for sygdomme, og hun må derfor ikke udsættes for kulde og træk. Traditionelt går hun slet ikke udenfor i denne periode, og hun tager heller ikke bad for ikke at blive afkølet. I stedet bliver hun vasket i sengen med varmende ingefærvand.

Disse forholdsregler sikrer, at den nybagte mor får tid og mulighed for at komme fuldt til kræfter både fysisk og følelsesmæssigt. Det nedsætter risikoen for sygdom, inklusiv kroniske sygdomme. Faktisk mener man, at kvinden i denne periode er særlig modtagelig for behandling, og at for eksempel kroniske sygdomme, som hun har haft inden graviditeten, kan helbredes i løbet af perioden.

I denne tradition ligger en anerkendelse af det store arbejde, der ligger i at bære og føde og nære et barn og en erkendelse af, at jo mere moderlig omsorg, den nye mor selv får, jo bedre moderlig omsorg kan hun selv yde.

 

At Varme Mor – efter-Himmelsk moxa

Moxa er en østasiatisk urt, en bynkeart, som har været brugt i folkemedicinen i årtusinder. Moxa-planten tørres og afbrændes på eller tæt på huden. Afbrændingen giver en dyb varmestråling, som er målt til at ligge indenfor det infrarøde spektrum. Moxa bevæger energi og øger dermed dermed blodgennemstrømningen samt dæmper hævelse og væskeophobninger.

Moxa kan blandt andet bruges til

  • At give varme
  • At lindre smerter
  • Afspænding af muskler, sener & bindevæv
  • Opheling af sår, herunder rifter i skede og mellemkød efter en fødsel og sår efter kejsersnit
  • Afvikling af ødemer
  • Aktivering af akupunkturpunkter og meridianer
  • At styrke Yang og indirekte også Yin

Yang er aktivitet, varme, kraft og energi, og du bruger rigtig meget Yang under din fødsel. I Kina og andre østasiatiske lande er der en ældgammel tradition for at ’varme mor’ med moxa i ugen efter fødslen, gerne på 5. dagen. Behandlingen genopretter den Yang, der er brugt under fødslen, og styrker og varmer livmoder, nyrer og blære.

Behandlingen kan gives af en akupunktør, gerne i dit hjem, hvis muligt. Du og din partner kan også lære at give behandlingen selv, se videoen og beskrivelsen herunder.

Fremgangsmåde

Hvis du og din partner giver behandlingen selv, skal I bruge en moxa-cigar, de kan feks. købes her.

Traditionelle moxa-cigarer ryger kraftigt. Derfor fås de også i en røgsvag version, se her.

Tænd moxa-cigaren ved at holde den over flammen på et stearinlys. Det kan tage et par minutter at tænde en røgsvag moxa-cigar, det går hurtigere med en traditionel cigar. Drej den, så den bliver tændt hele vejen rundt. Når cigaren gløder, er den klar til brug. Hav en skål eller et syltetøjsglas med tørt sand ved hånden, inden du tænder moxa-cigaren. Den skal du bruge til at aske din cigar i med jævne mellemrum. Når du slukker cigaren, stikker du den glødende ende ned i sandet og lader den stå nogle minutter, til den er kold.

Behandlingen

Varm først hele underlivet ved at føre moxa-cigaren i en cirkel, først den ene, så den anden vej, og derefter på kryds og tværs henover underlivet. Hold moxa-cigaren så tæt på huden, som muligt, uden at det brænder.

Før derefter moxa-cigaeren langsomt i midtlinien fra overkanten af dit kønsben op til navlen og ned igen. Fortsæt 5-8 minutter, indtil du føler dig behageligt varm i underlivet, og varmen begynder at brede sig til resten af kroppen.

Varm derefter hele korsbenet som ovenfor og giv samme behandling på ryggen i midtlinien fra roden af halebenet til taljen og ned igen.

Du kan også føre moxa-cigaren fra side til side på ryggen i højde med taljen. Det vil styrke nyrerne og den grundlæggende Yang.

Ligeledes kan du føre cigaren fra side til side på dit underliv ca 3 fingre over kønsbenet. Det styrker din livmoder, nyrerne og den grundlæggende Yin og Yang.

At Varme Mor er traditionelt en éngangsbehandling, men kan gives flere gange, hvis der er behov for det. Konsulter en akupunktør, som kan fortælle dig, om det er godt for netop dig at få flere moxa-behandlinger.

At styrke mor – efter-Himmelsk akupunktur

I de seneste årtier er vores kultur og livsstil hurtigt blevet langt mere Yang, dvs. udadrettet, effektiv, målrettet og aktiv, og balancen melem Yang og Yin, som er jordforbundethed, indre og ydre ro, rummelighed, eftertænksomhed og perspektiv, er blevet forskubbet i alvorlig grad.

I takt med denne udvikling er forståelsen for den gennemgribende fysiske og psykiske forandringsproces, som graviditet og fødsel er, i høj grad gået tabt. Der er prestige i hurtigt at komme sig efter fødslen, være meget aktiv meget hurtigt og klare meget - helst alt. Vi skal se godt ud og vise et billede udadtil som én, der ikke er midt i en af de vigtigste og mest ressourcekrævende udviklingsprocesser, vi får lov at opleve som mennesker.

Vi presser os selv

Det betyder, at krop og psyke bliver presset til at fungere ’normalt’ alt for hurtigt. Alle dine organer er dybt involveret under graviditeten i at skabe og nære dit barn. De giver alt, hvad de har, og arbejder til det yderste for at understøtte både dig og barnet gennem graviditet og fødsel. Det betyder, at alle dine organsystemer er i underskud efter fødslen, uanset hvordan, det hele er forløbet.

Hvis din krop og psyke ikke får tid og mulighed for at genopbygge dine ressourcer, så bærer du dette underskud med dig resten af dit liv. Hvis din næste graviditet, og den næste igen, måske, forløber på samme måde, vil underskuddet blive større og større.

Graviditetsgener og komplikationer vil være mere udtalte i de efterfølgende graviditeter, og på sigt vil der kunne udvikle sig alle de forskellige sygdomme og overbelastningsreaktioner, vi ser i denne tid. Det gælder både fysiske sygdomme og psykiske som amme- og tilknytningsproblemer, efterfødselsdepression, stress, angst osv.

Det kan også tage længere tid overhovedet at blive gravid igen.

Restitution er afgørende

I den østasiatiske kultur siger man, at alle kvinder har brug for restituerende behandling efter fødslen. Som nævnt ovenfor ser man endda denne periode som en unik tid, hvor du er helt særligt modtagelig for behandling, feks. akupunkturbehandling.

Enhver veluddannet akupunktør vil kunne give dig styrkende behandlinger i denne periode og vil kunne vurdere, hvor mange netop du har brug for. Ofte er det muligt at tage dit barn med til behandlingen. Du kan evt. ligge på siden og amme barnet under behandlingen. Da du og barnet er ét, vil barnet også modtage og nyde godt af behandlingen.

I Kina og andre østasiatiske lande er der også tradition for massage af livmoderen med ricinusolie for at understøtte dens tilbagevenden til en ikke-gravid tilstand. Det kan du eller din partner fint gøre selv.

 

Kost i den efter-Himmelske graviditet

Set i et østasiatisk perspektiv er kosten er en meget vigtig faktor i forhold til at opbygge kraft og ressourcer i barselperioden og sørge for, at der produceres nok mælk til barnet. Du kan understøtte genopbygningen af dine ressourcer ved at spise en kost, der først og fremmest styrker og understøtter dit fordøjelsessystem, som også er det kraftværk, der skal producere blod og energi til dine organer og øvrige funktioner, og mælk til dit barn.

Undgå

Du skåner og understøtter din fordøjelse ved at undgå rå mad og kold mad og drikke. Dit fordøjelsessystem skal bruge ekstra energi på at varme mad og drikke op og nedbryde rå mad. Undgå desuden spiret korn, som ifølge kinesisk tradition siges at stoppe mælkeproduktionen. I den kinesisk tradition frarådes det endvidere at spise and og gås, når man ammer, uvist hvorfor.

Kost, der styrker mælkeproduktion mm.

Især indenfor de første par uger efter fødslen anbefales kraftsuppe, som basalt er en suppe, der er kogt meget længe. Traditionelt koges den i Kina på grisefødder, som siges at styrke mælkeproduktionen, men du kan også bruge kylling eller høne. Suppen drikkes ofte, gerne tre gange dagligt. Se opskrift nedenfor.

Nogle fødevarer er ifølge den østasiatiske kostlære særligt gode til at styrke produktionen af modermælk. Disse er: lucernespirer, fennikel, dan gui (kinesisk angelika-rod), kylling, lam, grisefødder, karpe, havkat, soyabønner, sorte ris, sød kartoffel, ærter, asparges, spinat, papaya, græskarfrø, bukkehornsfrø, dild, hjulkrone, dadler, rosiner og mørkt øl. Disse fødevarer styrker også dannelsen af blod.

Quinoa anbefales til ammende mødre og siges at styrke mor/barn-kontakten.

Aubergine er særlig god for barselkvinder i de første dage og uger efter fødslen, da den siges at modvirke mælkeknuder og brystbetændelse samt styrke nedløbsrefleks, mælkeflåd med mere.

Urter, der er gode til ammende kvinder

Lucernefrø styrker produktionen og det frie flow af modermælk. Kan drikkes som the, for eksempel sammen med hindbærblade, fennikelfrø og almindelig hjertespand.
The af hindbærblade siges at hjælpe livmoderen med at trække sig sammen og reducere blødningen efter fødslen.
Fennikelfrø og Dang Gui rod styrker dannelsen af blod og anbefales særligt til ammende mødre.
Almindelig hjertespand styrker blod, særligt i livmoderen, støtter mælkeproduktionen og modvirker efterfødselsdepression. Den siges også at modvirke blodpropper og er derfor særlig god til kvinder, der har fået kejsersnit, da risikoen for blodpropper er øget efter en operation. Drikkes som the, eventuelt med honning, da urten er bitter. Drik én gang hurtigt efter fødslen, og derefter 1-2 gange dagligt de første uger.

Barsel-kraftsuppe

Suppe i barselperioden er en tradition, som vi både ser i østen og i vesten, og opskrifterne er bemærkelsesværdigt ens over hele kloden. De kinesiske kraftsupper har dog det særpræg, at de bliver kogt meget længe. Det koncentrerer varme og næringsstoffer i suppen og giver den en bemærkelsesværdigt styrkende effekt. Det er vigtigt, at råvarerne tilsættes i den rækkefølge, der beskrives i opskriften. Ingredienserne har hver især egenskaber, der knytter dem til en af de fem faser eller årstider, og når de tilsættes i fasernes/årstidernes rækkefølge, giver det suppen en særlig dynamik, vitalitet og afrundethed. Det er interessant, at selv efter at være kogt 4-5 timer, koger grønsagerne ikke ud, når suppen laves efter denne fremgangsmåde. Den sidste ingrediens i opskriften hører til Træ-fasen og forårsenergien – dette står for en god start i denne første tid med dit barn.