Kost i barselperioden

Udrensning

De første tre dage efter fødslen anses i den østasiatiske tradition for en udrensningsperiode, hvor kroppen skal skille sig af med koaguleret blod, hinderester, eventuelle rester af moderkagen, overflødig væske med mere, og vandladningen og tarmfunktionen skal i gang med at fungere igen efter fødslen.

Denne udrensningsperiode understøttes af en simpel, nærende og letfordøjelig kost. Traditionelt gives kraftsuppe, se opskrift i artiklen Den efter-Himmelske Graviditet. Drik gerne kokos-vand, som understøtter udrensningen, hydrerer og sørger for en optimal elektrolyt-balance.

Restitution

I den efterfølgende periode skal din krop og dit sind restituere og genopbygge de ressourcer, du har forbrugt gennem graviditeten og under fødslen. For at du kan producere nok mælk, skal du have rigeligt blod, så en kost, der styrker blod, er afgørende.

 

Generelle kostråd

  • Spis varieret, spis mad af god kvalitet.
  • Fra 3.-7. dag efter fødslen er det godt med en varmende kost, for eksempel lam, kidney-bønner og linser.
  • Undgå and og gås (ifølge kinesisk tradition).
  • Undgå spiret korn, som ifølge kinesisk tradition siges at stoppe mælkeproduktionen.
  • Undgå kølende fødevarer, rå mad og kolde drikke.
  • Spis fødevarer, der styrker blod.
  • Suppe, kogt på grisefødder, siges at stimulere mælkeproduktionen.
  • Quinoa anbefales til ammende mødre og siges at styrke mor/barn-kontakten.
  • Aubergine er særlig god for barselkvinder i de første dage og uger efter fødslen, da den siges at modvirke mælkeknuder og brystbetændelse samt styrke nedløbsrefleks, mælkeflåd med mere.

 

Kost, der styrker mælkeproduktionen

  • Fennikel, ærter, asparges & spinat
  • Soyabønner, sorte ris & sød kartoffel
  • Kylling, lam & grisefødder
  • Karpe & havkat
  • Tang
  • Papaya
  • Lucernespirer
  • Dild & hjulkrone
  • Græskarfrø & bukkehornsfrø
  • Dadler & rosiner

Urter

  • Brændenælde indeholder jern og store mængde calcium samt en række andre mineraler og vitaminer; den styrker Blod og mælkeproduktionen, den er billig og lokal og helt uundværlig i barselperioden; se opskrift på brændenælde infusion
  • Lucernefrø styrker produktionen og det frie flow af modermælk. Kan drikkes som the, for eksempel sammen med hindbærblade, fennikelfrø og Almindelig Hjertespand.
  • The af hindbærblade siges at hjælpe livmoderen med at trække sig sammen og reducere blødningen efter fødslen.
  • Fennikelfrø styrker Blod
  • Dang Gui eller kinesisk Angelica-rod er kraftigt Blod-styrkende, og anbefales særligt til ammende mødre. Urten bevæger også Blod og anvendes til menstruationproblemer og andre gynækologiske problematikker. Se opskrift med Dang Gui.
  • Almindelig Hjertespand styrker blod, særlig i livmoderen, og støtter dermed mælkeproduktionen samt modvirker efterfødselsdepression. Den siges også at modvirke blodpropper og er derfor særlig god til kvinder, der har fået kejsersnit, idet risikoen for blodpropper øges efter en operation. Drikkes som the, eventuelt med honning, da urten er bitter. Drik én gang hurtigt efter fødslen, og derefter 1-2 gange dagligt de første uger. I Japan kombineres almindelig hjertespand med sød ris i retten ’mochi’. I Kina tilsættes den kraftsuppe sammen med Dang Gui.

Jujube og Dang Gui kan købes i små portioner ved henvendelse til info@acubirth.dk