Begrebet 'fugt' i østasiatisk medicin

Fugt er en tilstand i kroppen, hvor kropsvæskerne ikke omsættes, som de skal. I stedet for at udskilles som urin og sved, kondenserer kropsvæskerne og bliver til fugt, som kan lejre sig i feks. leddene og give smerter og ubehag eller danne cyster som feks i forb.m. PCO. Fugt kan også påvirke os mere generelt. Fugt er træg, tung og langsom og blokerer energiflowet i krop og psyke og obstruerer derved kroppens funktioner.

Tegn på fugt

  • hævelser eller væskeophobninger, feks cyster på æggestokkene i forb.m. PCO
  • fertilitetsproblemer
  • ødemer under graviditet
  • karpaltunnelsyndrom
  • træthed
  • følelse af tyngde i kroppen og lemmerne
  • uklar, tung eller omtåget i hovedet, især i fugtigt vejr eller efter at have spist Fugt-dannende fødevarer
  • oppustethed, pres i bryst og abdomen
  • stivhed i led
  • kvalme, appetitløshed, sukkertrang
  • hedeture efter at have spist sukker eller anden Fugt-dannende mad
  • uklar urin, besværet vandladning, udflåd
  • tilbagevendende betændelsestilstande og svampeinfektioner
  • nogle former for eczem

 

Årsager til fugt

  • fødevarer, der danner fugt
  • overspisning eller forkert sammensat kost
  • fugtige omgivelser: vand, tåge, regn, fugtig bolig
  • medfødt tendens til at danne Fugt

Fugtdannende kost

  • Rå, ikke tilberedt mad (mælkesyregærede grønsager i små mængder er ok)
  • Kolde drikke, kold mad direkte fra køleskab
  • Alle mælkeprodukter (gede- og fåremælk er mindre fugtdannende)
  • Sukker og sødemidler
  • Frugtjuice, især tomat- og appelsinjuice
  • Gær og gærede produkter: brød, øl
  • Hvede
  • Mættet fedt; svinekød og andet fedt kød
  • Ristede peanuts
  • Bananer

Kost, der omsætter fugt

  • Tørrede bønner, især Aduki og Kidney
  • Byg, majs, rug, boghvede, hørfrø
  • Selleri, kålrabi, majroe, radise, hesteradise
  • Bladselleri, græskar, champignon, citron
  • Løg, forårsløg, hvidløg
  • Makrel, ansjos
  • Persille, merian, sennepsblad, lucernespirer
  • Grøn the, jasminthe

Husk at alt skal være tilberedt, ikke råt.

Behandling

Fugt behandles først og fremmest ved at undgå for meget rå, kold og fed kost samt fugtdannende fødevarer, og ved at spise fødevarer, der transformerer fugt.

Akupunktur og moxa-behandling, der styrker især milten, er med til at transformere fugt og forhindre, at den gendannes.