Stress & Fertilitet

Lav, kronisk stress er en helt almindelig ting, især i den vestlige verden. Vores såkaldt 'moderne' livsstil forventer et unaturligt højt tempo og stressberedskab fra os, som mange, mange kvinder (og også mænd) lider under.

Ofte mærker vi ikke selv, at der er en konstant, underliggende stress-tilstand, eller vi anerkender og respekterer det ikke, selvom vi måske mærker det. For vores liv er jo 'normalt', sådan som vi har lært at forstå normalitet. Så vi ved ikke, at vi konstant er under stress og pres bare ved at leve vores 'almindelige' liv.

Når kroppen er i stress-beredskab, ledes vores ressourcer væk fra processer, der ikke er livsnødvendige lige her og nu – herunder de reproduktive processer - og der udskilles færre af de hormoner, der styrer menstruationscyklus, ægløsning, undfangelse og tidlig graviditet.

Cortisol

Cortisol er et hormon, der er designet til at hjælpe os, når vi kommer i fare. Det gør det ved at sætte os i et 'fight or flight' beredskab, hvor vores ressourcer dirigeres væk fra de dybere kropsfunktioner, som ikke er øjeblikkeligt livsnødvendige - blandt andet vores reproduktive processer - så ressourcerne er til rådighed her og nu til at modstå faren med.

Cortisols virkninger

  • lukker ned for fordøjelse og reproduktive organer (dybest set enhver kropsfunktion, der ikke er nødvendig for øjeblikkelig overlevelse)
  • hæver blodsukkeret
  • hæver blodtrykket
  • sænker immunfunktionen

 

Kropslig intelligens

Der er en indbygget intelligens i vores krop, som dybest set skal sørge for, at vi overlever.

Så når kroppen opfatter, at der er stress, vil den hjælpe os og beskytte os mod flere belastninger - sommetider ved at sørge for, at vi ikke bliver gravide lige nu.

Lidt om Progesteron

Progesteron er det hormon, der dominerer i anden halvdel af menstruationscyklus, altså fra ægløsningen til menstruationen eller ind i en eventuel graviditet. Progesteron opbygger og opretholder livmoderslimhinden, så det befrugtede æg kan sætte sig fast og blive næret. Derfor kaldes Progesteron det 'graviditetsbevarende' hormon.

Hvis Progesteron-niveauet er lavt, kan det derfor påvirke fertiliteten.

Læs mere om Progesteron her

Mere Cortisol, mindre Progesteron

Både Cortisol og Progesteron er steroid-hormoner, der produceres ud fra et præ-hormon kaldet Pregnenalone.

Når der er stress og derfor dannes mere Cortisol, kan det betyde, at der så dannes mindre Progesteron, hvilket har afgørende betydning for vores fertilitet.

Hvad kan vi selv gøre

At eliminere den kroniske stress fra vores liv er en afgørende faktor for en sund hormonbalance og dermed menstruationscyklus og fertilitet.

En livsstil, hvor vi er mere bevidste om vores cykliske natur, respekterer den og lever i overensstemmelse med den, kan dæmpe stress og øge livsglæde, hormonbalance og fertilitet.

Akupunkturbehandling kan medvirke til at dæmpe stress, balancere hormonerne, regulere menstruationscyklus og øge fertiliteten.

Læs mere i andre blog-indlæg.