Kvinden har to hjerter

I den traditionelle, østasiatiske kultur siger man, at kvinden har to hjerter: Øvre Blod-Palæ, som er Hjertet, og Nedre Blod-Palæ, som er Livmoderen.

De to hjerter har funktioner, der ligner hinanden.

 

Bao Gong

På kinesisk kaldes Livmoderen Bao Gong, som kan oversættes 'Måne-paladset'.

Bao Gong indbefatter livmoder, æggestokke og æggeledere.

 

Bao Mai

De to hjerter er forbundet via meridianen Bao Mai, som kan oversættes 'Nærende Strøm'.

Gennem Bao Mai sender Hjertet Blod og emotionel information til Livmoderen. Og via Bao Mai åbner Hjertet Livmoder og æggestokke - både i forbindelse med ægløsningen, så ægget frigives og sæden kan komme ind til det, og i forbindelse med menstruationen, så Blodet kan komme ud.

 

Begrebet Blod

Begge hjerter er tæt knyttede til begrebet Blod.

Blod i den østasiatiske forståelse er andet og mere end den røde væske, der cirkulerer i vores blodårer.

Begrebet Blod indbefatter blandt andet vores ernæringstilstand og vores kapacitet til at nære os selv - både fysisk og følelsesmæssigt. Blod nærer alt væv i kroppen. Det nærer ægget og sædcellen og fosteret under graviditeten, og det danner grundlag for produktionen af modermælk.

Man siger også, at sjælen bor i Blod. Det betyder, at der skal være nok Blod i cirkulation, for at sjælen føler sig tryg og kan finde ro i det fysiske.

Hvis der mangler Blod, kan det blandt andet påvirke søvn, humør, energiniveau, menstruationscyklus og fertilitet.

Læs mere om begrebet Blod

 

Modtager og udstøder Blod

Begge hjerter modtager og rummer Blod, og begge hjerter udstøder Blod rytmisk.

Hjertet gør dette mange gange i minuttet med det rytmiske hjerteslag. Hjertet sørger dermed for, at det livsnødvendige Blod cirkuleres rundt i kroppen kontinuerligt. Dermed kan Blodet nære og fugte alle organer og alt væv, og bringe følelseskontakt ud i alle kroge af vores krop og sind.

Livmoderen modtager løbende Blod fra Hjertet. Blodet nærer livmoder-musklen og sørger for opbygningen af livmoderslimhinden og næringstilførslen til det voksende æg i den første del af menstruationscyklus. I anden del af menstruationscyklus fortsætter Blod med at nære og vedligeholde livmoderslimhinden. Hvis der er sket en undfangelse, understøtter Blod implantationen af det befrugtede æg i livmoderslimhinden og opbygningen af moderkagen. Blod nærer også både mor og foster.

Hvis der ikke er sket en undfangelse, udstøder Livmoderen Blod og slimhinde ved menstruationen. Rytmisk, under stærk påvirkning af månens cyklus.

 

Sjæl & følelser

Sjælen og følelseslivet er knyttet til Hjertet - både i den østlige og den vestlige forståelse.

Et sundt og balanceret sjæle- og følelsesliv er i den østlige forståelse tæt knyttet til mængden, kvaliteten og det harmoniske, rytmiske flow af Blod - både i det Øvre og det Nedre Blod-Palæ.

Begge hjerter har både nærende og rummende kvaliteter. Det gælder både rent fysiologisk, men også i overført betydning.

Begge hjerter rummer, cirkulerer og processerer følelser og emotioner.

 

Hjerte, Livmoder & menstruation

Man siger, at Hjertet løbende sender emotionel information til Livmoderen. Det gælder både balanceret følelsesinformation, men også emotionel opbygning, som er ude af balance - feks vrede, jalousi, sårethed, selvmedlidenhed, offerfølelse, angst, depression med meget mere. Hvis der er ubalance, der påvirker Hjertet, vil emotionerne bygge op i den præmenstruelle periode og give PMS symptomer som for eksempel humørsvingninger.

I Livmoderen processeres al denne information. Med udstødelsen af menstruationsblodet giver Livmoderen slip på den emotionelle opbygning, som der ikke er brug for, og eventuelle PMS symptomer aftager, når menstruationen går i gang.

 

Hjerter i samspil

En regelmæssig menstruationscyklus på ca. 28 dage, uden PMS symptomer, med 5 dages menstruation, hvor blodet flyder frit i en passende mængde uden klumper og uden smerter er tegn på, at de to Hjerter fungerer i balanceret samspil.